Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Indyk na Święto Dziękczynienia z ziołowym maśle z TABASCO
Przygotowanie farszu:
Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, dodać selera, paprykę i cebulę. Dusić ok. 5 minut,
a następnie dodać okrę. Podsmażać kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Gotową mieszaninę przekładamy do osobnej miski. Ponownie rozgrzewamy patelnię
i dodajemy oliwę, a gdy będzie gorąca, wrzucamy kiełbasę i porządnie podsmażamy. Usmażoną kiełbasę dodajemy do miski z warzywami.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się lekko różowe. Przekładamy całość do osobnej miski, dodajemy grzanki, bulion z kurczaka, jajko, natkę z pietruszki, TABASCO® i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie indyka:
Rozgrzewamy indyka do 325 stopni Celsjusza. Czyścimy indyka z podrobów i wycinamy szyję. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odsączamy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.

Przygotowanie ziołowego masła z TABASCO®:
Mieszamy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki i sos TABASCO® w małej misce. Delikatnie odzie skórę od piersi i ręką, równomiernie smarujemy mięso indyka pod skórą. Zaszyj szyję, wypełnij indyka farszem i zaszyj też drugi otwór. Zwiąż razem nogi indyka, a skrzydła zawiń z tyłu ptaka. Tak przygotowane mięso ułóż w brytfannie, piersią do góry.

Piecz około 3 godzin, co jakiś czas smarując tłuszczem, aż soki wypływające z indyka staną się jasne,
a po przebiciu mięsa termometrem, będzie miało ok. 90 stopni Celsjusza. Tak przyrządzonego danie wyjmujemy na półmisek i pozostawiamy go na 15 minut by odpoczął, a sos przelewamy do sosjerki.

*Gotowego indyka dekorujemy okrą, winogronami i świeżymi ziołami. Jeżeli pozostało trochę niewykorzystanego farszu, można go umieścić w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na 45 minut przed końcem pieczenia indyka. Tak przyrządzonym farszem można udekorować potrawę.
Uwagi:
Przepis na 12-14 porcji.
Wartości odżywcze w porcji: 1010kcal, 100g białka, 52g węglowodanów, 42g tłuszczu.
dodaj komentarz
Skladniki
  • 2 łyżki masła lub margaryny

  • 2 posiekane łodygi sera naciowego

  • 1 posiekana zielona papryka

  • 1 posiekana czerwona papryka

  • 1 duża cebula

  • 500g pokrojonej w paski ketmii piżmowej (okry)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Bertolli Gentile

  • 200g pokrojonej w kostkę, hiszpańskiej kiełbasy

  • 500g małych, obranych i przeciętych na pół krewete

  • 6 filiżanek grzanek (podsmażony chleb, pokrojony w

  • 1 szklanka bulionu z kurczaka

  • 1 duże jajko

  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

  • 1 łyżka TABASCO® Original

  • 7-8kg świeżego lub mrożonego indyka

  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny

  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki TABASCO® Original

  • Ciemne winogrona (opcjonalnie)

  • Świeże zioła (opcjonalnie)

Oceny pozytywne:
75 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie