Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:
obie kapusty ugotować razem, dodać kawałek utatej marchwi, pietruszki, selera i drobno pokrojonego pora. osobno w małym garnuszku umyć i namoczyć przez godzinę grzyby. Ugotować do miękkości i pokroić, a wodę wlać do kapusty. Dodać przyprawy, grzyby, pogotować trochę i wystudzić. Drobno posiekać lub zmielić, a następnie usmazyć na margarynie aż zgęstnieje.
Ciasto:
mąkę, margarynę, jajko, żółtko i trochę smietany posiekać i zagnieść na kruche ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki, rozwałkować i wycinac kółka, nakładać farsz i mocno sklejać. Wyłozyć na blachę wylożona papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż się zezłocą.
Uwagi:
1. Przed pieczeniem mozna posmarować rozmąconym jajkiem żeby były ładniejsze.
2. Świetny dodatek do wigilijnego barszczu!
dodaj komentarz
Skladniki
  • mąka
  • 30 dag

  • margaryna
  • 30 dag

  • jajko
  • 1

  • żółtko
  • 1

  • śmietana

  • kapusta kiszona
  • 150 g

  • biała kapusta
  • 1/4 główki

  • marchew
  • 1

  • pietruszka
  • 1

  • seler
  • 1/4

  • por
  • 1/2

  • suszone grzyby
  • garść

  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

  • margaryna do smażenia

Oceny pozytywne:
75 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie