Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Bigos noworoczny
1,5 kg kiszonej kapusty
1,5 kg słodkiej kapusty
0,5 kg wołowiny pieczeniowej
1 kg wieprzowiny bez kości ( szynka , karkówka )
0,5 kg boczku
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg wędlin ( szynka + polędwica + baleron + polska surowa itp., minimum
minimum 3 gatunki )
4 cebule
30 suszonych grzybów
1 łyżka powideł śliwkowych
Sól
Pieprz mielony
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
½ szklanki czerwonego pół wytrawnego wina
½ kostki smalcu
½ szklanki oliwy
Maggi w płynie
1 kromka piernika korzennego

Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.

Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .
Uwagi:
Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.
dodaj komentarz
Skladniki
  • cebula
  • 4

  • sól
  • do smaku

  • smalec
  • 10 dag

  • wołowina pieczeniowa
  • 0,5 kg

  • wieprzowina b/k ( szynka , karkówka )
  • 1 kg

  • boczek b/k
  • 0,5 kg

  • wędliny wędzone ( szynka, polędwica , baleron )
  • 0,5 kg

  • suszone grzyby ( kapelusze )
  • 30 szt

  • pieprz czarny mielony
  • do smaku

  • ziele angielskie ( małe kulki )
  • 6

  • liście laurowe ( małe )
  • 5

  • jałowiec ( owoce )
  • 10

  • maggi w płynie
  • do smaku

  • piernik korzenny
  • 1 kromka

  • wino czerwone ( półsłodkie )
  • 1/2 szklanki

  • kiszona kapusta
  • 1,5 kg

  • kapusta słodka
  • 1,5 kg

  • kiełbasa śląska
  • 0,5 kg

  • powidła sliwkowe
  • 1 pełna łyżka

  • olej słonecznikowy
  • 1/2 szklanki

Oceny pozytywne:
71 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie