Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Brzoskwiniowe naleśniki z białym serem
Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia, łyżki cukru, kisielu ( sypki ), 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . W tym czasie zmiksować ser z cukrem waniliowym i cukrem ( do smaku ) . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ). Posmarować serem .Pokroić w kostkę 2 połówki brzoskwiń i posypać nimi ser na naleśnikach . Zwinąć w rulony. Obciąć końce rulonów pod kątem i przeciąć każdy naleśnik na pół pod takim samym kątem jak były obcinane końcówki.
W rondelku rozgrzać masło .Wrzucić 3 połówki brzoskwiń roztarte na miazgę . Chwilę smażyć .Wsypać mąkę . Wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i syropem z brzoskwiń .
Naleśniki posypać po wierzchu pokrojonymi w kostkę 2 połówkami brzoskwiń i kiwi.
Podawać przestudzone z lekko ciepłym sosem .
Uwagi:
Można je podawać na deser lub lekkie drugie danie .
dodaj komentarz
Skladniki
  • mleko
  • 1/2 szklanki

  • mąka
  • 6 łyżek

  • proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki

  • olej
  • 3 łyżki

  • sól
  • szczypta

  • cukier
  • do smaku

  • masło
  • 1 łyżka

  • kiwi
  • 1

  • kisiel brzoskwiniowy
  • 1

  • syrop brzoskwiniowy
  • 1/4 szklanki

  • brzoskwinie z syropu
  • 8

  • jajka
  • 2

  • ser biały
  • 20 dag

  • śmietanka
  • 1/4 szklanki

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie