Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Eggs Benedict wg Babcigramolki
Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po bebedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .
Uwagi:
Moja wersja jajecznej klasyki .
dodaj komentarz
Skladniki
  • masło
  • 3 łyżki

  • sok z cytryny
  • do smaku

  • sól
  • do smaku

  • woreczek śniadaniowy
  • 2

  • nitka

  • pieprz mielony biały
  • do smaku

  • gałka muszkatołowa utarta
  • do smaku

  • polędwica wieprzowa surowa- wędzona
  • 2 plastry

  • śmietanka 18%
  • 1/3 szklanki

  • bułka lub chleb tostowy
  • 1

  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka

  • jajka
  • 2

  • mąka pszenna
  • 1 łyżeczka

  • żółtko
  • 1

Oceny pozytywne:
83 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (3)
Logowanie