Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Piernikowe crumble
Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ) . Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem i dusić owoce zmiękną a sok odparuje .Zasypać bułką tartą i wymieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na zimno .
Można podawać z kulką lodów waniliowych .
Uwagi:
Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem .
naprawdę super

Chyba muszę zacząć piec ciasta. Bo to co widać na zdjęciu wygląda wspaniale. Jak tarta.

dodaj komentarz
Skladniki
  • jabłko
  • 1

  • cukier
  • 1 szklanka

  • masło
  • 1/2 kostki

  • mąka
  • 3/4 szklanki

  • cynamon
  • szczypta

  • bułka tarta
  • 2 łyżki

  • truskawki
  • 10

  • piernik
  • 3 kromki

Oceny pozytywne:
67 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie