Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Lody na kefirze - składniki można zdobyć w biedronce
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym.Miód podgrzewamy,studzimy i gdy jest płynny,miksujemy go z kefirem,następnie dodajemy ubitą śmietanę,mieszamy i wkładamy do zamrażalnika.Pomarańcze sparzamy wrzątkiem,szorujemy szczoteczką i wyciskamy z nich sok.Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę.Gotujemy sok z cukrem.Celowo napisałem enigmatycznie o kilku łyżkach cukru,bo wszystko zależy od kwaśności pamarańczy.Do gęstego syropu dodajemy startą skórkę,a po ochłodzeniu mieszamy z nalewką.Lody w trakcie zamrażania wyjmujemy co pół godziny i mieszamy lub miksujemy.SMACZNEGO!!!
dodaj komentarz
Skladniki
  • 11 gęstego kefiru(Tola)

  • 50 ml śmietany 18%(Mleczna dolina)

  • 50g miodu

  • 400g pomarańczy

  • kilka łyżek cukru

  • 25 ml likierku owocowego

  • koszty składników wynosi ok. 10 zł

  • cukier waniliowy

Oceny pozytywne:
67 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Rodzaj potrawy:
  • Stopień trudności:
  • średnie
  • Koszt potrawy:
  • tanie
  • Kuchnia:
  • Autor:
  • Maciej Kuroń
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie