Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Bigos z grzybami i śliwkami
Do garnka z tłuszczem włożyć kapustę, drobno pokrojone grzyby, śliwki i rodzynki.

Dodać troszkę wody i zagotować pod przykryciem. Odkryć na 10 min i ponownie przykryć. Gotować do miękkości.

W między czasie usmażyć boczek , dołożyć mięso i smażyć do miękkości. Cebulę zrumienić na łyżce oleju. Oprószyć mąką, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut.
Następnie dodajemy to do kapusty razem z mięsem, przecierem, winem i przyprawami. Dusić 30 min.
Składniki ok - tylko czy 1 godzina duszenia bigosu to nie za mało ? Bigos powinien dusić się minimum 3 dni ( podgrzewany i studzony - a jeszcze lepiej przemrażany kilka razy dziennie ) .Przez godzinę kapusta nie jest w stanie przejść smakami .

dodaj komentarz
Skladniki
  • kapusta kwaszona
  • 80 dkg

  • grzyb suszony
  • 4 szt

  • smalec
  • 2 łyżka

  • śliwka suszona
  • 5 szt

  • rodzynki
  • 5 dkg

  • wieprzowina
  • 20 dkg

  • cielęcina
  • 20 dkg

  • kiełbasa
  • 15 dkg

  • boczek wędzony
  • 10 dkg

  • cebula
  • 15 dkg

  • mąka
  • 2 dkg

  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżka

  • czerwone wino
  • 1/4 szklanka

  • majeranek

  • pieprz

  • liść laurowy

  • czosnek
  • 2 ząbek

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie