Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Babeczki z jabłkami
Z mąki, masła, cukru pudru, jajka i soli zrobić ciasto i chłodzić je przez godzinę.

Nadzienie:

Wymieszać śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, gałkę muszkatołową, cynamon, sok z cytryny.

Ciasto rozwałkować, wylepiać foremki do babeczek, dna ponakłuwać widelcem.Do foremek włożyć plasterki jabłek, piec 10 min. w 225 oC. Zalać nadzieniem i piec 15 min.
gigi4, brzegi sie przypiekają od złych form, jeśli forma za słabo oddaje ciepło, to wymaga dłuższego pieczenia przez co ciężko zauważyć kiedy i jak jest spieczone na brzegach. Polecałbym użyć form dr oetkera, oryginalne można znaleść na tej stronie: <a href=\"https://www.ranohome.pl/akcesoria-wypiekowe-formy-blachy-c-80_111.html\" />https://www.ranohome.pl/akcesoria-wypiekowe-formy-blachy-c-80_111.html</a>

Bardzo smaczne, ale radzę uważać z temperaturą i czasem pieczenia, w moich brzegi ciasta się przypiekły ;)

proste w wykonaniu,podobne robiealezamiast jablek dodaje konfitury

dodaj komentarz
Skladniki
  • ciasto:

  • mąka
  • 25 dkg

  • masło
  • 15 dkg

  • cukier puder
  • 7 1/2 dkg

  • jajko
  • 1 szt

  • sól

  • nadzienie:

  • jabłko
  • 1/2 kg

  • śmietana
  • 125 g

  • jajko
  • 2 szt

  • cukier
  • 1 łyżka

  • cukier waniliowy
  • 1 op

  • sól, gałka muszkatołowa

  • cynamon

  • sok cytrynowy

Oceny pozytywne:
80 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie