Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Pasztet z królika
Przygotować ciasto z następujących składników: mąka, masło, 2 jajka, szczypta soli i 2 łyżki wody. Z wyrobionego ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Należy umyć surowy boczek, wątróbkę i mięso z królika bez kości, a następnie poczekać chwilkę aż ścieknie dobrze woda. Zmrozić mięso wraz z wędzonym boczkiem na około 15 minut. Oczyszczone grzyby zmielić razem ze zmrożonym wcześniej mięsem używając do tego sitka o dużych dziurkach. Przygotować sobie na boku naczynie z kostkami lodu i włożyć tam zmielone mięso i grzyby. Namoczyć bułkę w 1/4 szklanki wody, następnie lekko ją wycisnąć. Dodać do zmielonej masy mięsnej rozdrobioną na kawałeczki bułkę, obraną i posiekaną szalotkę i czosnek, pietruszkę, 1 jajko, koniak, sól, pieprz i przyprawę do pasztetów. Wszystko starannie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 *C i natłuścić keksówkę o długości około 25 cm. Rozwałkować 2/3 przygotowanego ciasta i wyłożyć nim formę, a potem ułożyć na nim zmielone mięso. Pozostałą część ciasta rozwałkować i położyć n zmielone mięso dociskając brzegi. Posmarować ciasto żółtkiem i pozakłuwać je dosyć gęsto czymś ostrym (np. widelcem, wykałaczką). Całość włożyć do piekarnika i piec około 70 minut. Na upieczone ciasto, przez nakłute dziurki, wylać wymieszane porto z rozgrzaną galaretką. Ostudzony pasztet wstawić na noc do lodówki. Ostatecznie pokrojone ciasto w plastry można przystroić majerankiem.
dodaj komentarz
Skladniki
  • mąka
  • 50 dekagramów

  • masło
  • 25 dekagramów

  • sól

  • jajko
  • 3 sztuki

  • mięso
  • 70 dekagramów

  • boczek
  • 18 dekagramów

  • wątróbka
  • 15 dekagramów

  • boczek wędzony
  • 10 dekagramów

  • bułka
  • 1 sztuka

  • pieczarki
  • 4 sztuki

  • szalotka
  • 3 sztuki

  • czosnek
  • 2 ząbki

  • natka pietruszki
  • 2 łyżki

  • pieprz

  • przyprawa do pasztetów

  • koniak
  • 30 mililitrów

  • żółtko
  • 1 sztuka

  • galaretka z czarnych porzeczek
  • 50 gramów

  • porto
  • 40 mililitrów

Oceny pozytywne:
67 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie