Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem
Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami Crispy Natural, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.
dodaj komentarz
Skladniki
  • ogórek
  • 2sztuki

  • sok z cytryny
  • 2 łyżki

  • kefir
  • 1l

  • szczypiorek
  • 4 łyżeczki

  • koper
  • 4 łyżeczki

  • sól
  • 1 łyżeczka

  • pieprz
  • 1 łyżeczka

  • Paczka Crispy Natural
  • 1 sztuka

  • buraki
  • 1/2 kg

  • bulion rosolowy
  • 2l

  • śmietana 18%
  • 200ml

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie