Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Zapiekanka śmietnikowa
1. gotujemy makaron/ ryż/ ziemniaki/ kaszę al dente.
2. mięso przesmażamy delikatnie z cebulką i pieczarkami jeśli są dostępne
3. warzywa kroimy w plastry lub kosteczkę
4. przygotowujemy sos- mleko mieszamy z dwoma jajkami, dodajemy starty ser (jeśli jest) i gałkę, oraz pieprz i sól
5. układamy warstwami poszczególne składniki, zalewamy mlekiem i jajkami
6. zapiekamy około 30 minut w temp. 180 st.
7. można posypać ziołami, potrawa ma wtedy przyjemny aromat:)


Uwagi:
Przepis sprawdzony, jako tzw. czyściciel lodówki:)
Wykorzystuję go najczęściej na koniec tygodnia, gdy w kuchni mam resztki jedzenia z całego tygodnia (staram sie niczego nie wyrzucać.
prosta w wykonaniu smakuje zawsze wszystkim:)

dodaj komentarz
Skladniki
  • mleko
  • szklanka

  • sol pieprz

  • makaron lub ryż lub kasza lub ziemniaki
  • 350 g

  • dodatek warzywny (poza świeżym ogórkiem)
  • dowolna

  • dodatek mięsny ( co macie akurat w lodówce:))
  • dowolna

  • dodatek białkowy (ser zólty, topiony, plesniowy)
  • dowolna

  • 2 całe jajka

  • zioła prowansalskie

  • gałka muszkatałowa

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie