Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy Appetita (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.
Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.
Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem Appetita.
Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę.
Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą.
Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.
Smacznego!
dodaj komentarz
Skladniki
  • mąka
  • 1 szklanka

  • jajko
  • 1 sztuka

  • mięta
  • kilka listków

  • kurkuma
  • 1/2 łyżeczki

  • ziemniaki
  • 60 dag

  • śliwki
  • 50 dag

  • śmietana 30 %
  • 100 ml

  • kakao instant
  • 2 łyżeczki

  • cukier trzcinowy
  • do smaku

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie