Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Szaszłyki z sosem paprykowym
1. Opłucz piersi z kurczaka i pokrój je w dość dużą kostkę.
2. Plastry boczku przekrój wszerz na pół.
3. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
4. Umyj cukinię i pokrój ją w plastry (pozostaw skórkę).
5. Obierz marchwie i pokrój je w talarki.
6. Obierz cebule i pokrój wzdłuż na części o kształcie tzw. „piórek”.
7. Przygotuj marynatę do mięsa: do miseczki wsyp przyprawę Grill Szaszłyk Appetita, wymieszaj z oliwą z oliwek i połącz z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso odstaw na pół godziny do lodówki.
8. W oddzielnej miseczce przygotuj sos paprykowy dołączony do mieszanki przyprawowej Appetita. Sos paprykowy wsyp do naczynia i połącz z trzema łyżkami ketchupu pikantnego oraz trzema łyżkami majonezu (opcjonalnie, w wersji fit – zastosuj jogurt naturalny bądź jogurt grecki).
9. Wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek kurczaka otocz plasterkiem boczku.
10. Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie po kolei cukinię, cebulkę, marchew, kurczaka z boczkiem i paprykę.
11. Grilluj szaszłyki, obracając je co kwadrans.
12. Podawaj danie z przygotowanym wcześniej sosem paprykowym, który podkreśli smak szaszłyków.
dodaj komentarz
Skladniki
  • cukinia
  • 1

  • marchew
  • 5

  • cebula
  • 4

  • ketchup
  • 3

  • majonez
  • 3

  • Grill Szaszłyk z sosem paprykowym
  • 1

  • Pierś kurczaka
  • 2

  • boczek wędzony
  • 20

  • papryka czerwona
  • 2

  • papryka żółta
  • 2

  • oliwa z oliwek
  • 3

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Rodzaj potrawy:
  • Stopień trudności:
  • średnie
  • Czas przyrządzenia:
  • Koszt potrawy:
  • średnie
  • Kuchnia:
  • Autor:
  • Justine1988
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie