Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Pieczeń wieprzowa z szynki
Ponacinać ukośnie skórę szynki, aby zachować ten sam odstęp między poszczególnymi nacięciami. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Do nagrzanego piekarnika wstawić szynkę w brytfannie. Piec przez około półtora godziny w temperaturze 200 *C, doglądając czasami i podlewając wodą aby się nie przysmażyła. Po około godzinie przyprawić mięso rozmarynem. Obrać szalotki i czosnek. Czosnek drobniutko posiekać. Z cukru zrobić na patelni karmel, potem dodać cebulki, czosnek, ziarnka gorczycy i listki laurowe. Dolać do tego pół szklanki wody i czerwonego wina po czym dokładnie wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Na małym ogniu dusić przez około 20 minut. Wyjąć szynkę z piekarnika i owinąć aluminiową folią żeby nie wystygła. Do otrzymanego z pieczeni sosu dolać trochę wody (ilość zależy od zamierzonej gęstości sosu) i wymieszać z szalotkami. Zdjąć z pieczeni folię i położyć na półmisku wraz z cebulkami. Udekorować marynowaną papryczką i ziołami lub natką pietruszki. Sos podawać w osobnym naczyniu, sosjerce.
dodaj komentarz
Skladniki
  • szynka wieprzowa
  • 1 kilogram

  • szalotka
  • 75 dekagramów

  • wino czerwone
  • 1/2 szklanka

  • cukier
  • 7 łyżek

  • gorczyca
  • 1 łyżka

  • rozmaryn
  • 2 łyżki

  • czosnek
  • 2 ząbki

  • liść laurowy
  • 2 listki

  • papryka marynowana
  • 1 sztuka

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Oceny pozytywne:
75 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie