Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Kluski smażone - Trzy zboża -
Ryż zalej 2-ma szklankami wody, (nie sól !) ugotuj, (ma być„lekko twardawy”) ostudź do temp pokojowej.
 W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego  z letnią wodą.
 Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj lekko wystudzony, ugotowany ryż ryż i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta  mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po lekkim przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito (używam sita przeciwodpryskowego do smażenia)do obcieknięcia .
Uwagi:
Z czym podać(?) …ja w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
Można podawać również na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!), jedzone na słodko „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
dodaj komentarz
Skladniki
  • mąka
  • 1 szkl

  • mąka
  • 1 szkl

  • ryż
  • 1 szkl

  • jajko
  • 1 szt

  • mleko
  • 1 szkl

  • drożdże
  • 4 dag

  • sól
  • 1/4 łyżeczki

  • cukier
  • 1/2 łyżeczki

  • curry
  • 1/4 łyzeczki

  • woda
  • 1/2 szkl.

  • woda
  • 2 szkl

  • olej roślinny
  • 10 ml

  • olej do smażenia
  • ok 3/4 l

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (4)
Logowanie