Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Chili con Kornel
Mięso pokroić w dużą kostkę.
Przygotować marynatę:
- 1,5-2 szklanki soku pomarańczowego
- 2/3 szklanki octu winnego
- jeden duży lub dwa małe ząbki czosnku (posiekać i wycisnąć)
- przyprawy: curry, chili lub pieprz cayenne, majeranek, oregano, szczypta soli.

Mięsa dokładnie wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej godzinę!

Odlać marynatę (do innego naczynia, nie wylewać!) i wycisnąć mięso. Biorąc po garstce (5 kawałków) drobno posiekać, ponownie wycisnąć i smażyć na cebulce (ilość wg uznania). Kiedy uznasz ze wystarczy wlej odlaną wcześniej marynatę i dodaj pokruszona kostkę rosołową (oczywiście można rozrobić ją z gorącą woda ;)). Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (najładniej kontrastuje) oraz puszkę fasoli, z której 2/3 rozgnieść rękoma na taka mamałygę a resztę dodać w całości. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki. Spróbować czy dobre, ucieszyć się, dodać pieprz. Pogotować zależnie z czym będziemy podawać aż odparuje wystarczająca ilość wody (do ryżu może być rzadkie.. z makaronem lepsze jak gęściejsze.. do tortilli jeszcze gęstsze...)
Spróbować czy dobre, ucieszyć się, dodać pieprz. - tak mnie rozsmieszylo to zdanie, ze az wyprobuje ten przepis :) pozdrawiam

wczesniej nazywalo sie \"hmmmm\" :P

nie no nazwa jest całkiem fajna :)

nie wiem jak to nazwac:P

dodaj komentarz
Skladniki
  • sok pomarańczowy

  • cebula

  • curry

  • pieprz

  • kostka rosołowa

  • mięso wieprzowe
  • 400g

  • ocet winny

  • fasola czerwona

  • papryka zielona

  • chili

Oceny pozytywne:
88 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (2)
Logowanie