Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
kurczak w panierce
Przepis na klasycznego kurczaka w panierce, cos jak w KFC tyle, że lepsze (więcej, taniej, świeżej i smaczniej) żadne pokruszone płatki kukurydziane!

Umyte filety pokroić w dużą kostkę, osuszyc. Przygotować naczynia na maślankę i mąkę ktorą należy wymieszać z przyprawami (proporcje wg uznania) filety obtaczać w mące, następnie zamoczyć w maślance i ponownie w mące po czym odkładać na ok 5 min. Smażyć w rozgrzanym do ok 200°C, głębokim oleju przez ok 5 min. Podawać z frytkami i ulubionym sosem lub jako wypełnienie tortilli czy pita.
Uwagi:
Z mąki i maślanki robi się ciasto, które na początku jest bardzo delikatne. Dlatego należy delikatnie się obchodzić z mięsem żeby nie odkleić panierki, po 5 min robi się dość geste i można spokojnie wrzucać do frytkownicy.

Oczywiście zamiast filetów można wrzucać cale części kurczaka np nóżki, wtedy czas smażenia trzeba wydłużyć o ok 2 min.
ciasto (mąka i maślanka) też w proporcjach według uznania??

Najlepsza paniera jaka jadlem - mozna jesc bez kury !

dodaj komentarz
Skladniki
  • pierś z kurczaka

  • maślanka

  • mąka

  • curry

  • chili

Oceny pozytywne:
90 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie