Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
makaron po -niby- seczuańsku
Na zeszklonej cebuli podsmażyć mięso, nieustannie mieszając żeby było drobne i luźne. Gdy zacznie robić się „suche” doprawić chili, curry, czosnkiem oraz zalać sporą ilością ciemnego sosu sojowego. Dusić pod przykryciem, dość często mieszając. Po odparowaniu znacznej ilości wody wlać rozmącone jajko i dokładnie wymieszać, po czym dodać mrożone warzywa oraz znów, tym razem niewielką ilość sosu sojowego. Smażyć do momentu osiągnięcia miękkości warzyw. Dodać ugotowany na pół-twardo makaron i podsmażyć przez 3 – 5 min.
Uwagi:
Mięso należy smażyć na możliwie mocnym ogniu przy niezbyt dużej ilości oleju, po dodaniu warzyw zmniejszyć ogień. Danie fajnie komponuje się np. z sezamem, który można dodać pod koniec smażenia.
dodaj komentarz
Skladniki
  • mięso mielone
  • 0,5 kg

  • mieszanka warzywna
  • 0,5 kg

  • cebula
  • 2 szt

  • makaron
  • 1 op

  • sos sojowy

  • jajko
  • 1 szt

  • olej

Oceny pozytywne:
96 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie