Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Sernik
Utrzeć razem mąkę z margaryną. Osobno utrzeć jajka z cukrem i dodać proszek do pieczenia oraz łyżeczkę ostu. Teraz wymieszać wszystko razem z utartą mąką i marganą. Tak przygotowane ciasto dobrze zagnieć. W przypadku gdy konsystencja jest zbyt gęsta to dodać trochę śmietany. Ciasto zamrozić w zamrażalniku. Masa serowa: Utrzeć ser, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, budyń i całość utrzeć. W garnuszku rozpuścić masło i margarynę, odstawić aż wystygnie, a potem powoli wlać do masy serowej równocześnie mieszając. Delikatnie mieszając dodawać orzechy, bakalie, zapach i ubitą pianę z białek. Posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką. Ponad połowę zamrożonego wcześniej ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wylać na to masę serową. Na wylaną masę utrzeć resztę ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 190 *C.
dodaj komentarz
Skladniki
  • ciasto kruche:

  • mąka
  • 1/2 kilogram

  • cukier
  • 1/4 szklanka

  • jajko
  • 2 sztuki

  • proszek do pieczenia

  • ocet
  • 1 łyżeczka

  • margaryna
  • 1/2 kostka

  • masa serowa:

  • ser biały
  • 1 1/5 kilogram

  • jajko
  • 8 sztuk

  • cukier
  • 1 1/2 szklanka

  • budyń śmietankowy
  • 2 opakowania

  • masło
  • 1 kostka

  • esencja
  • 1 sztuka

  • bakalie

  • orzechy włoskie

Oceny pozytywne:
50 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie