Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
babeczki śmietankowe
Zagnieść kruche ciasto z mąki i margaryny, 100 g cukru pudru oraz 2 żółtek, następnie przykryć bądź zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4 mm, nałożyć na wysmarowane margaryną foremki. Docisnąć dobrze ciasto do spodów i brzegów foremek, nadmiar ciasta odciąć. Pozostałe kawałki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować a następnie wykroić kółka wielkości górnej części foremki. Mleko z cukrem waniliowym zagotować. Utrzeć 3 żółtka z 80 g cukru pudru, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do żółtek dolewać zagotowane mleko cały czas mieszając. Ubijać krem tak długo, aż zgęstnieje. Krem wystudzić i nałożyć do babeczek, przykryć kółkami ciasta, zalepić brzegi, a na końcu ponakłuwać górę widelcem. Babeczki piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Lekko wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem.
dodaj komentarz
Skladniki
  • mąka
  • 300 g

  • cukier puder
  • 180 g

  • margaryna
  • 200 g

  • mleko
  • 200 ml

  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka

  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka

  • żółtka
  • 5

Oceny pozytywne:
70 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Rodzaj potrawy:
  • Stopień trudności:
  • łatwe
  • Czas przyrządzenia:
  • Koszt potrawy:
  • średnie
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie