Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Kurczak na pomarańczowo
Kurczaka należy natrzeć sokiem z jednej pomarańczy oraz sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Wstawić do lodówki na godzinę. 3 pomarańcze pokroić na większe kawałki. Kilka kawałków pomarańczy włożyć do środka, do kurczaka, dziurę zaszyć i mocno zawiązać nicią nogi. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 220 stopni przez niecały kwadrans. Później dolać kieliszek wina i piec około 45 minut, dość często polewając sosem. Rodzynki oraz pomarańcze włożyć do naczynia na jakieś dwadzieśćia minut przed końcem pieczenia. Powstały sosik wylać do garnka i zagotować, przyprawić do smaku i polewać nim kurczaczka.
Smacznego.
dodaj komentarz
Skladniki
  • pomarańcze
  • 4 szt

  • kurczak

  • rodzynki
  • garść

  • cynamon
  • szczypta

  • sól

  • pieprz

  • masło
  • 4 łyżeczki

  • papryka słodka
  • 1 łyżeczka

  • sok z cytryny
  • 1

Oceny pozytywne:
80 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Stopień trudności:
  • łatwe
  • Czas przyrządzenia:
  • Koszt potrawy:
  • tanie
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie