Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Pizza napoletana
Ciasto:
W misce dobrze wymieszaj drożdże, sól i przesianą mąkę. Stopniowo dolej wodę z oliwą(1 łyżka). Na oprószonym mąką blacie wyrabiaj ciasto przez 10minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż je do nasmarowanej oliwą miski i odstaw w ciepłe miejsce na 30minut, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ugnieść ciasto rękami,wyrabiać je na blacie z mąką aż stanie się gładkie.

Pomidorowy sos:
Na patelni podgrzej oliwę (1 łyżka), podsmaż cebulę na małym ogniu, dodaj czosnek, posiekane pomidory, cukier i oregano. Gotuj na małym ogniu ok.15 minut aż sos zgęstnieje.
Można go zrobić na dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce.

1.Zrób ciasto i sos pomidorowy.
2. Rozgrzej piekarnik do temp 180-200 stopni.
3. Podziel pizzę na pół i uformuj z ciasta dwa placki o średnicy ok 30 cm. Ułóż na posmarowanych oliwą blachach do pizzy. Polej sosem i posyp serem.
4. Piecz bez przykrycia ok 15minut,aż skórka się przyrumieni na złoto,a ser się rozpuści i upiecze. Przed podaniem posyp bazylią.
dodaj komentarz
Skladniki
  • bazylia
  • 1/4 szklanki

  • sól
  • 1/2 łyżeczki

  • mąka
  • 375 g (2 i 1/2 szklanki)

  • woda
  • 250 ml (szklanka)

  • cebula
  • 80 g

  • czosnek
  • 2 ząbki

  • Cukier biały
  • 1 łyżeczka

  • oregano
  • 1 łyżka

  • parmezan tarty
  • 300 g

  • drożdże instant
  • 7 g (2 łyżeczki)

  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki

  • pomidory w puszce
  • 425 g

Oceny pozytywne:
80 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (2)
Logowanie