Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Napakowany ziemniak
Wybrać jak największe ziemniaki, ugotować je w skórce. Następnie jeden ziemniak przepołowić na dwie równe części i wybrać łyżeczką środek. Posiekać drobno cebulkę i szynkę (można delikatnie podpiec). Do naczynia wrzucić wydłubany środek ugotowanego ziemniaka, dodać cebulkę, szynkę, starty ser i dodać przyprawy wedle uznania (ale nie za dużo). Całość wymieszać w jednolitą masę, a następnie umieścić ją z powrotem do łupinek ziemniaka. Zamknąć ziemniaka obiema połówkami, po czym wstawić do piekarnika uprzednio zabezpieczając ziemniaka aby się nie rozleciał. Ja do tego celu owijam go folią aluminiową, chociaż zapewne są lepsze sposoby (owinięty folia ziemniak długo dochodzi do właściwego stanu, a do tego bardziej się gotuje niż piecze). Piec/grillować ziemniaka czasowo według uznania. W moim przypadku (z folią) jest to ok. 30 min;)

Drugiego ziemniaka wstawiamy na jakiś czas do piekarnika aby pozostał ciepły, a w tym czasie podgrzewamy na gorąco fasolkę (zdecydowanie najlepsza jest zwyczajna biała fasolka w puszce w sosie pomidorowym bez żadnych dodatków).

Ziemniaka z farszem po wyłożeniu na talerz ponownie rozpoławiamy, obok kładziemy całego ziemniaka którego nacinamy w krzyżyk, ale tak - aby pozostał w całości. Rozwieramy go na cztery boki, posypujemy startym serem obficie wypełniając środek (ja daję dużą ilość sera;)), po czym polewamy go gorącą fasolką. Dzięki temu ser w ziemniaku stanie się smacznie gumowaty.

Połówki ziemniaka z farszem również można odrobinę polać fasolką, chociaż ja tego nie praktykuję. Sam farsz jest wystarczająco dobry.

Można podawać z plasterkami kiszonego ogórka i trójkącikami pomidora/papryki.


Smacznego!
Uwagi:
Uwaga. Danie jest dość syte, więc dwa duże ziemniaki z fasolką w zupełności powinny starczyć na zaspokojenie głodu dorosłego faceta;)

Nie polecam jedzenia skórki ziemniaka. Jest raczej ciężkostrawna, chociaż nie powinna zaszkodzić jeśli była uprzednio dobrze oczyszczona. Mimo to, w smaku jest BARDZO dobra!:)
dodaj komentarz
Skladniki
  • cebula

  • przyprawy

  • ziemniaki
  • 2

  • ser zołty starty

  • szynka kanapkowa

  • fasola biała

Oceny pozytywne:
89 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
  • Rodzaj potrawy:
  • Stopień trudności:
  • łatwe
  • Czas przyrządzenia:
  • Koszt potrawy:
  • tanie
  • Kuchnia:
  • Autor:
  • perunvit
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie