Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Chili con carne
Obieramy i kroimy cebule, następnie podsmażamy na patelni / woku, dodajemy czosnek w zależności od preferencji. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa, smażymy aż mięso nabierze ładny kolor, w tym czasie dobrze jest dodać do mięsa sól, pieprz cayenne lub chilli, gdy mięso jest już gotowe zalewamy je bulionem wołowym ok 0,5 l wody na kostkę. Doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy puszkę pomidorów, gotujemy ok 15 min, w tym czasie można doprawić nasze danie sporą ilością majeranku, bazylii. Gdy w smaku będzie czuć dość mocno pomidory możemy dodać łyżeczkę cukru i dosolić naszą potrawę. Następnie dodajemy 1, 2 puszki fasoli czerwonej w zależności jak dużo chcemy jej mieć w daniu, bardzo fajny efekt daje nam połączenie fasoli wraz z zalewą. Gotujemy aż danie nabierze gęstej konsystencji, na sam koniec możemy dodać odcedzoną kukurydzę z puszki.
Uwagi:
Danie najlepiej smakuje po kilku godzinach od ugotowania. Kluczowa w smaku jest tutaj zalewa z puszki. Życzę smacznego.
fajne!

dodaj komentarz
Skladniki
  • kukurydza
  • 1

  • cebula
  • 2

  • czosnek

  • pomidory w puszcze bez skórki
  • 1

  • kostka wołowa

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 500g

  • fasola czerwona
  • 1

Oceny pozytywne:
80 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie