Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Boeuf Stroganow
Polędwicę kroimy w cienkie plastry, potem w paseczki szerokości 0,5 cm, dzielimy na dwie porcje. Cebulę kroimy w półplastry, pieczarki - w płatki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, zarumieniamy cebulę i pieczarki, przekładamy do rondla, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy pierwszą partię mięsa 3-4 min. W taki sam sposób traktujemy drugą partię mięsa, ale pod koniec smażenia posypujemy je mąką.
Obie porcje przekładamy do rondla, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę i przyprawy, zagotowujemy 8-10 min. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Dodatki: bagietka lub ziemniaki/ryż, zielona sałata ze śmietaną jako surówka.
dodaj komentarz
Skladniki
  • polędwica wołowa
  • 50 dag

  • pieczarki
  • 25 dag

  • oliwa z oliwek
  • 5 łyżek

  • masło
  • 1 łyżka

  • mąka
  • 2 łyżki

  • cebula
  • 1 szt

  • śmietana 18%
  • 1 szklanka

  • koncentrat pomidorowy 30%
  • 70 g (mała puszka)

  • papryka mielona
  • 1 łyżeczka

  • natka pietruszki
  • 1 łyżka

  • sól,pieprz

Oceny pozytywne:
86 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie