Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Babka czekoladowa
Połamaną na kawałeczki czekoladę stopić w rondelku z masłem i cukrem.
Żółtka, mielone migdały, mąkę i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Dodać przestudzoną masę czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do ciasta. Wymieszać delikatnie.
Formę babkową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175°C przez około 45 minut.
Upieczona babkę studzimy 10 minut w foremce po czym możemy ja wyciągnąć.
Dekorujemy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą z odrobiną masła i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
dodaj komentarz
Skladniki
  • czekolada gorzka
  • 10 dkg

  • cukier
  • 12 dkg

  • masło
  • 12 dkg

  • migdały
  • 7 dkg

  • jajka
  • 4 szt

  • mąka
  • 6 dkg

  • wiórki kokosowe
  • do dekoracji

  • polewa czekoladowa
  • do dekoracji

  • sól
  • szczypta

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Oceny pozytywne:
71 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie