Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Placek ziemniaczany na ostro
Ugotowane i ostudzone ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, dodać żółtka i doprawić solą i pieprzem. Pokrojony w cienkie paski boczek usmażyć na chrupko, dodać por pokrojony w talarki i smażyć razem 5 minut często mieszając. 1/4 część masy ziemniaczanej wlać na rozgrzany na patelni tłuszcz, usmażyć placek z obu stron na złoty kolor. Obłożyć powierzchnię gorącego placka usmażonym boczkiem z porem, posypać częścią startego żółtego sera i smażyć pod przykryciem aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Z reszty ciasta przygotować w ten sam sposób trzy następne placki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
probowalem zrobic toto wg przepisu niestety to niemozliwe.. farsz jest ok, ale nie da sie usmazyc placka z ugotowanych ziemniakow!

polece mamie ;)

dodaj komentarz
Skladniki
  • ziemniaki
  • 1 kg

  • por
  • 1 szt

  • boczek wędzony
  • 15 dkg

  • ser żółty
  • 10 dkg

  • żółtko
  • 2 szt

  • sól,pieprz
  • do smaku

  • olej
  • do smażenia

Oceny pozytywne:
71 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (1)
Logowanie