Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Pancakes
Do miski wbijamy jajko, rozbełtujemy. Dodajemy stopione (w mikrofalówce też można!) masło i dolewamy mleko.
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Łączymy wszystko ze sobą na jednolitą masę (ważne, żeby mąka nie została sucha, ale grudki mogą być).
Na SUCHĄ patelnię postawioną na średnim ogniu wlewamy po 2-3 łyżki masy.
Gdy na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki, obracamy łopatką na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

Świetnie smakują z miodem, cukrem pudrem, serkiem śmietankowym, syropem owocowym. Oryginalnie podaje się najczęściej z syropem klonowym.
Uwagi:
Z wyżej podanej ilości składników wyszło mi 6 placków, idealnie dla jednej osoby.

dodaj komentarz
Skladniki
  • jajko
  • 1

  • masło
  • 1-2 łyżki

  • mleko
  • 3/4 szklanki

  • mąka
  • 1/2 szklanki

  • cukier
  • 2 łyżeczki

  • proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka

Oceny pozytywne:
87 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie