Home
Przepisy
Pytania i odpowiedzi
Ulubione potrawy
Ulubieni kucharze
Makowiec
Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z łyżką cukru, następnie dodać około 100 g mąki i podgrzane mleko. Pozostawić na jakiś kwadrans, aby wyrosło. Żółtka trzeba utrzeć razem za cukrem, dodać wyrośnięte ciasto, kostkę rozpuszczonej margaryny, sól, cukier waniliowy, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Masa: maka trzeba zalać wrzątkiem i pogotować przez kwadrans. Następnie odcedzić i zmielić przez maszynkę dwa razy. Margarynę rozpuścić w garnku, następnie dodać mak, bakalie, miód i podsmażać jeszcze przez kwadrans, często mieszając. Przestudzić. Z białek ubić pianę i dodać do masy, dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto należy podzielić na dwa kawałki, rozwałkować i posmarować gotową masą. Ciasto zawinąć tak jak roladę. Piec przez około 50 minut w temperaturze 190-200 stopni.
dodaj komentarz
Skladniki
  • jajko
  • 4 szt

  • margaryna
  • 1,5 kostki

  • miód
  • 5 łyżek

  • rodzynki
  • 150 g

  • mak
  • 1/2 kg

  • mąka
  • 1/2 kg

  • cukier
  • 150 g

  • drożdże
  • 50 g

  • mleko
  • 150 ml

  • sól
  • 1/2 łyżeczki

  • orzechy włoskie
  • 200 g

  • cukier waniliowy

Oceny pozytywne:
60 %
Blipnij o tym Wrzuć na Flakera Wrzuć na Śledzika Dodaj do Delicji Tweetnij o tym Wykop wpis
zdjęcia
Zdjęcia (0)
Logowanie